
Varje dag sätts priset på el på elmarknaden Nord Pool. Men det genomsnittspris som det ofta refereras till i medierna är gravt missvisande. Det menar Fredrik Steen, kommunikationsansvarig på elkoncernen Elify.
Vad är problemet med genomsnittspriset på elbörsen?
– Om man utgår ifrån att många håller koll på dagens genomsnittspris på elbörsen Nord Pool för att beräkna elkostnader, är det inte mycket att hänga i granen. Över ett dygn kan elpriset skilja sig flera hundra procent från högsta och lägsta pris. I princip inget hushåll har en jämn elförbrukning över dygnet, därför blir genomsnittspriset ett dåligt sätt att få ett hum om kostnaderna om man har rörligt månadspris, vilket de flesta svenska hushåll har.

Vad kan skillnaden mot genomsnittspriset bli?
– Låt oss säga att genomsnittspriset en viss dag är 125 öre, men det faktiska priset då man förbrukar allra mest är 250 öre. Då kan vi anta att man i själva verket får betala någonstans i närheten av maxpriset eftersom det är vid de tiderna som merparten av elförbrukningen sker. Över veckor, månader och år, blir den reella skillnaden i kronor mycket stor. Det är därför inte svårt att förstå att många elkonsumenter blir vilseledda av genomsnittspriset.
Vad är ditt råd till alla elkonsumenter?
– Enklast är att teckna ett fast elavtal. Då vet man precis vad man kommer att betala per kilowattimme och man slipper tänka på elprisets variation över dygnet. Väljer man att teckna ett fast elavtal på fem år eller mer, kan det dessutom bli en bra affär eftersom elpriset tenderar att går upp över tid. Dessutom kan man få en liten vinst via inflationseffekten.